A fascinating combination of solid and open spaces by Designboom

india-based studio FLXBL designs an exposed-concrete residence for a family of four, complete with great amounts of greenery that ‘mingles’ with the daily life of the family through an elevated garden and rooftop courtyard. the structure responds to the local climate, which is typically hot for most of the year, and brings in plenty of natural light and ventilation with openings on the north and east facades that significantly reduce heat gain from the south and west. a mix of wood and fabrics in its interior spaces contrasts the concrete exterior enhancing the exterior views.

FLXBL‘s design demonstrates programmatic and experiential continuity by combining various solid and open spaces. the residence’s interior voids, facade openings, rooftop courtyard, elevated garden and extended walls work together with light, shadow and the landscape to create a powerful influence of nature while keeping the identity of the monolith intact. on the ground floor, a large living room extends towards the dining area on the south, a family room on the west and the entrance on the east, all of which look onto peripheral gardens. the living room is oriented towards the north-south axis to attract northern light inside the residence, while the kitchen and dining spaces extend into a southern dining patio and raised garden. on the first level, the bedrooms and entertainment room extend along the east side of the roof courtyard, capturing a wide view of the green landscape surrounding the house.

north veranda

the way to the entrance provides a view of the rooftop garden and a hint of a secret tree court

southern facade

south yard

rooftop garden

east entry – view of green courtyard above

rooftop garden

entertainment room/ rooftop light court

living room – north garden view

dining space and kitchen

 

ground floor plan
drawing by FLXBL design consultancy

Report by designboom.com
photos by harsh pandya