Awesome Scandinavian Architecture

Knapphullet is a small annex to a family holiday home situated in  Sandefjord, a coastal town 120km south of Oslo. The site is secluded and it is only accessible by a boat or a footpath from the north trough a dense forest.

The annex is an addition to an existing family
summerhouse, replacing two old sheds. It contains an
open living space with a small bathroom and a mezzanine
bed that accommodating two people. Although the building
occupies such a small footprint, the space expands
vertically over four levels including a roof terrace.

Accessible via a long boarded walkway, the house offers a
sheltered atrium formed by the building and the cliffs. The
project started with an idea of how to utilize this naturally
sheltered area surrounded by large rocks and dense
vegetation. The idea developed to create a way to climb up
from this shelter to see the panoramic view over the sea,
which led to the characteristic shape of the roof: a stepped
ramp leading up from the terrain to the top of the roof,
connecting to the landscape beyond.

The roof is executed in 270mm thick reinforced concrete with 20mm VIP insulation underneath. The concrete itself is water resistant, thus no additional roofing materials are required. As a result, the roof is a smooth white surface creating a dialogue with the rocky landscape, and giving the cabin its distinctive character.

The interior walls are solid 50/50mm oak layered with a natural sawn texture, while the acoustic ceiling is covered with woven oak strips. The long bench is made with the same white concrete as the roof. The bench and the floor extend from the interior to the exterior tying them together while the external fireplace creates a focal point in the atrium.

Report by lundhagem.no